Mūsdienīga acu pārbaude mūsu valstī

Acu ārsts ir un būs viens no tiem speciālistiem, kas tad tiešām būtu jāapmeklē vismaz reizi gadā. Bērniem, piemēram, acu ārsts ir obligāts un pat dažās skolās ārsts var atbraukt uz izglītības vietu. Mēs, nenoliedzami, gribam, lai mūs pārbaudītu profesionālis, kurš spēs ieraudzīt arī vismazāko problēmu. Ikgadēja redzes pārbaude ļaus diagnosticēt novirzes to sākuma stadijā, tādā veidā iespējams izbēgt no veselības problēmām(ieskaties te – redzes pārbaudes cenas). Kā sameklēt ārstu un uz ko akcentēt uzmanību, mēģināsim uzzināt tālāk.

Kas ir optometrists, oftalmologs un okulists – ar ko atšķiras savā starpā?

Nepieciešama acu pārbaude un arī nepieciešams acu ārsts, bet nav skaidrs kāds tieši tad būs tas īstais? Mūsdienās medicīnas iestādē parasti varēsiet sastapt vārdu oftalmologs vai optometrists, bet vai jau šis ir tas pats? Šāda veida abi speciālisti īsteno redzes pārbaudi, turklāt tiem jau ir ārstējošās personas sertifikāts, tomēr atšķirības arī ir. Piemēram, optometrists pārbauda galvenās acu funkcijas – var noteikt tuvredzību, tālredzību, kā acis redz kopā, un tad, kad tiek konstatēta jebkāda novirze, kur jau nepieciešama ārstēšana, šajā gadījumā pacients jau tiek nosūtīts jau pie ārsta. Tieši oftalmologs acu ārsts tiešām būs tas speciālists, kas dara padziļinātu pārbaudi vai profilaksi. Bieži vien oftalmologs tiek dēvēts arī par okulistu. Kad pacientam jau ir vajadzīga ārstēšana un citas manipulācijas, attiecīgi savai kvalifikācijai oftalmologs veic medicīnisku vai jau ķirurģisku ārstēšanu. Bet, optiķis būs tas cilvēks, kas tad izgatavo brilles jau pēc acu ārsta receptes. Bez šaubām, tagad ir jau izplatīta kvalifikācija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kurš var veikt vienkāršotu redzes pārbaudi un izgatavot koriģējošās brilles.

Pārbaudīts acu ārsts – kādiem tieši kritērijiem jāatbilst?

Tad, kad ir nepieciešams acu ārsts, pats pirmais, kas būtu jāizprot – vajadzīga ārstēšana vai arī parasta acu pārbaude. No tā izriet, kāds tad speciālists vajadzīgs – oftalmologs vai arī optometrists. Ja optometrists pārbaudīs acu redzi, savukārt oftalmologs jau veiks ārstēšanu. Savukārt, ja var sajust, kad koriģējošās brilles kļuva par vāju, var būt, ka Jums pat varētu pietikt ar optiķi – optometristu, kurš varēs pārbaudīt Jums redzi, kā arī sataisīt koriģējošās brilles. Jebkurā izkārtojumā, gan oftalmologs, gan optometrists ir ārstnieciskā persona, kas nozīme, ka viņiem jau ir jābūt kvalifikācijas sertifikātiem, ko var pārbaudīt. Nākamais būs iegūt atsauksmes par ārstu. Bez šaubām, ir parocīgi, ja var attālināti pieteikties tieši uz konsultāciju, kā arī vietnē atrast cenu acu pārbaudei. Acu redze jau ir svarīga lieta, tādēļ tā ir jāuztic vienīgi profesionālim.