IEGĀDĀJIES SAULES ENERĢIJAS PANEĻUS SAVAM MĀJOKLIM

Ar vien vairāk cilvēku visā pasaulē vēlas dzīvot dabai draudzīgāk, ietaupīt un izdevīgāk, tādā veidā meklējot veidus, kā to īstenot. Saules paneļu uzstādīšana notiek uz jumta vai klajā laukā, bez ēnas un tie tiek vērsti virzienā uz dienvidiem, lai būtu iespējams savākt pēc iespējas vairāk saules enerģijas. Saules bateriju uzkrāto enerģiju var lietot saimniecībā. To, cik lielā apmērā saules uzkrātā enerģija var tikt lietota mājsaimniecībā, nosaka uzkrātās enerģijas daudzums, kas, savukārt, ir atkarīgs no paneļu izmēriem un daudzuma. Izvēloties šāda veida alternatīvās enerģijas uzkrāšanas veidu, ir jābūt aktīvam Sadales Tīkla pieslēgumam. Lai tiktu uzkrāta elektroenerģija, nav vajadzīgi konstanti saulaini laikapstākļi, kas nozīmē to, ka enerģija tiek uzkrāta visa gada garumā, arī mākoņainā laikā. Aprēķina kalkulators nāks talka aptuveno izmaksu aprēķinam, kas ļaus noskaidrot saules enerģijas kolektor lietderību.

CIK PANEĻUS VAJADZĪGS UZSTĀDĪT?

Lieliski, ja iespējams izmantot personīgos finanšu līdzekļus izdevumu segšanai, taču liela daļa pakalpojuma sniedzēji sadarbojas ar bankām un kredītiestādēm, lai saules paneļu uzstādīšana būtu pieejama daudz plašākam interesentu lokam. Ir iespējams pašiem veikt nelielus aprēķinus, lai saprastu, vai paneļu uzstādīšana ir izdevīga. Vidējais gada elektroenerģijas patēriņš, paneļu skaits, ko nepieciešams uzstādīt un vieta, kurā tiks ierīkoti paneļi, ir tie rādītāji, kas jāņem vērā aprēķinot uzstādīšanas izmaksas. Maldīgi uzskatīt, ka vairāk paneļu kā vajadzīgs ir labāk(spied šeit – saules paneļu komplekts). Latvijā saules enerģiju ir iespējams izmantot divējādi – uzreiz no sava tīkla, tas būs izdevīgi, ja patēriņš dienā un vasarās ir liels, vai arī izmantot NETO sistēmu, kas nozīmē, ka saražotā enerģija tiek atdota kopējam tīklam un izmantota šādā veidā. Ja ņemam vērā aktuālās elektroenerģijas cenas, tad šāda veida investīcija sāks atmaksāties pēc 10 gadiem. Lai uzstādītu šādus saules enerģijas kolektorus, jārēķinās ar vidēji līdz 10 tūkstošiem eiro, kas sedz visas ar uzstādīšanu saistītās izmaksas.

VAI SAULES PANEĻU UZSTĀDĪŠANA JĀSASKAŅO BŪVVALDĒ?

Pirms uzstādīšanas tiek veikta elektroenerģijas patēriņa analīze, objekta apsekošana un piedāvāti individuāli tehniskie risinājumi. Projekts tiek izveidots pēc apskates. Ierīkošanas process nav ilgs – vienu vai divas dienas, savukārt, visu dokumentu savākšana gan ir laikietilpīgāks process. Nevajag aizmirst apmeklēt būvvaldi, lai saskaņotu projektus.