Meža un arī cirsmas novērtēšana pirms pārdošanas

Meži sastāda izteiktu procentuālo daļu no Latvijas sauszemes. Latvija ārzemniekiem kā arī mums pašiem, vienmēr asociējas ar zaļu dabu, zilām upēm un ezeriem, jūras tuvumu. Noteikti ir dažādi faktori, kas ietekmē mežu un cirsmu pirkšanas un arī pārdošanas darījuma norisi un arī apmēru, tādēļ savu pieredzi nevajag vērtēt pēc citu piemēra. Mežu likumā tiek atrunāti noteikumi, kuri jāņem vērā pērkot un pārdodot mežus. Kas jāņem vērā, ja gribat pārdot mežu?

Ienāc un uzzini vairāk – https://siardn.lv/

Mežu vērtība Latvijā.

Viens no galvenajiem vērtību noteicošajiem faktoriem būs rentablitāte. Bez tam, šis aspekts kļūst nozīmīgs ne tikai tad, ja mežu iegādāsies vai arī pārdos valsts, bet arī privātpersona. Ja pārdodat cirsmu, nozīmīga ir koku kubatūra kā arī kāda veida mežā tā atrodas. Ja vēlaties pārdot savu meža gabalu Valsts mežiem, tad viņu interesēs kļūst iegūt mežu zemes, kas noteikti ir pēc iespējas tuvāk citiem valstij piederošiem mežiem. Ceļa tuvums mežam, tas, kur atrodas mežs, kāda ir mežaudze, grāvji un arī vēl daudz kas cits nosaka mežu kopējo vērtību naudā. Nozīmīga loma noteikti ir arī potenciālo interesentu skaitam. Augtāku cenas pidāvājumu ir iespējams saņemt, ja būs daudz interesentu.

 

Vai mežs pirms pārdošanas jāpārmēra?

Cirsmu pārdošana notiek katru dienu. Tās cenas ir ļoti dažādas un arī to, tā pat kā mežus cenu, nosaka dažād faktori, galvenokārt mežu tips un atrašanās vieta, kā arī vai izcirtumam seko jaunaudze. Cirsmas, pirms pārdošanas, jaizdasto – jāizmēra kubatūra kubikmetros, izmantojot koku augstumu un caurmēru realitātē. Cirsmu pirkšana ir ļoti populārs darījumu veids, jo kokapstrāde tomēr noteikti ir viena no mūsu valsts galvenajām eksporta precēm.

 

Vai mežu atrašanās vieta sekmē cenu?

Mežu cenas Latvijā ir ļoti atšķirīgas. Loģiski, ka tā lielākā vērtība būs koku veids, kas aug mežā. Skujkoku mežu cena par Ha  var sasniegt pat 8 tūkstošus eiro! Meža vērtēšana tiek veikta profesionāli vērtējot neskaitāmus kritērijus, tai skaitā atrašanās vietu, izvešanas attālumu, mitruma pakāpi un tā tālāk. Jūru un arī upju tuvumā esošajiem mežiem būs viszemākā vērtība.