Pērk un arī piedāvā mežus un cirsmas.

Tie sastāda lielu procentuālo daļu no Latvijas sauszemes. Daba noteikti ir mūsu zemes vizītkarte un to bieži ir apstiprinājuši arī citu zemju tūristi. Noteikti ir dažādi faktori, kas nosaka mežu un cirsmu pirkšanas un pārdošanas darījuma darbību un apmēru, tāpēc savu pieredzi nevajadzētu vērtēt pēc citu piemēra. Latvijā noteikti ir aktīvs mežu likums, kurš dažos punktos arī nosaka un dod ieskatu mežu kā arī cirsmu pārdošanas procesā. Bet kas tad īsti jāzina, ja vēlaties pārdot mežus?

 

Cik daudz maksā mežs?

Rentablitāte noteikti ir viens no vadošajiem aspektiem mežu un cirsmu cenas noteikšanā. Tā interesē ne tikai tajos gadījumos, kad pircējs ir privātpersona, bet arī valsts. Kubatūra kā arī ceļu tuvums ir svarīgi aspekti, ja pārdodat cirsmu. Ja mežus ir vēlme pārdot Latvijas Valsts Mežiem, tad vērtēšanā noteiktā cena būs pēdējā un arī, visbiežāk, augstāku cenu par to, privātpersonas piedāvās reti. Jo vairāk pircēju interesēsies par konkrēto mežu zemi, jo lielāka opcija saņemt augstu cenas piedāvājumu.

 

Cirsmas cenas mūsu valstī.

Katrs mežu zemes gabals ir atšķirīgs, pemēram, cirsmu pārdošanā, arī svarīgs ir pircēju skaits. Dažkārt mēdz būt datu noplūde, tādēļ nevajadzētu uzķerties uz pirmo un vienīgo vilinošo piedāvājumu. Pirms cirsmu likt pārdošanā, tā ir jādasto, jeb jānosaka cērtamo koku kubatūra kubikmetros, vadoties uz koku caurmēru un arī augstumu. Par spīti tam, ka mežu dokumentos jau ir norādīta visa šī informācija, jāņem vērā, ka tā noteikti ir aptuvena nevis precīza. Klients cenas piedāvā balstoties arī uz citiem aspektiem, kā piemēram, par kādu vērtību tiks pārdots izgatavotais sortiments.

 

Meža cena par hektāru.

Mežu cenas Latvijā ir ļoti atšķirīgas. Loģiski, ka tā lielākā vērtība būs koku veids, kas aug mežā. Skujkoku meža cena par Ha  spēj sasniegt pat 8000 eiro! Meža izvērtēšana noteikti ir ierasts process – vērtē mitruma pakāpi mežā, floru un faunu, tā atrašanās vietu, koku tipu. Jūru un upju tuvumā esošajiem mežiem būs vismazākā vērtība.