APKURES IESPĒJAS MĀJĀM

Ik vienam no mums patīk siltums un komforts, tādēļ skaidra, ka sākoties ziemas mēnešiem ir nepieciešams domāt par telpu apsildīšanu. Visā pasaulē tiek izmantoti dažāda veida telpu apsildes palīglīdzekļi – gaisa kondicionieri, krāsnis un plītis, dažāda veida apkures katli. Lai saprastu kāds apkures veids ir piemērotākais, jāizvērtē daži kritēriji – kādas telpas jāapkurina, cik bieži, kādi ir kurināšanas paradumi. Daudzdzīvokļu mājās lielu izvēles iespēju nav, jo tiek izmantota centralizētā pilsētas apkures sistēma, taču privātmāju iemītnieki, bieži vien izvēlas ziepakmens krāsnis un kamīnus vai apkures katlus(ielūkojies te – apskatīties katalogu). Mums tiek pierastās podiņu krāsnis pēdējos gados tiek aktīvi aizstātas ar ziepakmens krāsnīm un kamīniem. To askētiskais dizains un ērtā lietošana sniedz iespēju to pievērt jebkāda veida interjeram.

VAI ZIEPJAKMENS KRĀSNS IEDERĒSIES MANĀS MĀJĀS?

Krāsnīm un kamīniem vienmēr ir bijusi liela loma telpas gaisotnes veidošanā. Stūra kamīni tiek novietoti telpas stūrī un lielās, plašās durtiņas ļauj vērot mierīgo pagaļu sprakšķēšanu. Tas ir praktisks, kompakts, taču tai pat laikā jaudīgs risinājums telpu apsildei. Krāsnis un kamīni daudziem kalpo arī kā telpas vai visas mājas stila elements, tādēļ svarīgi, lai tas iekļauts kopējā atmosfērā. Daudzi būs pārsteigti par iespēju savām krāsnīm un kamīniem iebūvēt malkas cepeškrāsni. Protams, ir iespējams izveidot krāsni vai kamīnu pēc īpaša pasūtījuma un vēlmēm. Ziepjakmens ir ļoti pateicīgs materiāls – to ir viegli veidot un apstrādāt, kā arī tas ātri uzsilst un tur siltumu.

ELEKTRISKĀS UN AR MALKU KURINĀMĀS PRITS SAUNAS KRĀSNIS

Atsevišķi tiek izdalītas saunas un pirts krāsnis. Izvēloties šāda veida apkures iekārtas savai pirtij un pirts priekštelpai, ir iespējams piemeklēt tieši tādu, kas nepieciešama konkrētam telpu izvietojumam. Piemēram, ja pirts telpa atrodas uzreiz aiz sienas pirts priekštelpai, kas nereti tiek izmantota kā atpūtas un sarunu zona dažādos saviesīgos pasākumos, tad, lai nošautu divus zaķus ar vienu šāvienu, iespējams izbūvēt pirts krāsni, kas vienlaikus pilda arī kamīna funkciju pirts priekštelpā. Pirtis un saunas ir populārs relaksācijas veids visā pasaulē un mūsu tautas tradīcijas ir zināmas ar dažādiem pirts rituāliem, ko daudzi izvēlas piekopt arī mūsdienās. Pirts krāsnis iederēsies jebkāda stila telpās, jo parocīgais Skandināvu dizains tās padara askētiskas un neitrālas. Liela loma ir apkures iekārtu apkopei un uzturēšanai, jo tad tās kalpos drošāk un ilgāk.