KAS NOSAKA KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS PRASĪBAS PILSĒTĀ?

Būvējot māju vai veicot jau esošas ēkas renovāciju visos tās posmos, ir nepieciešams pārliecināties par visu uzstādāmo un jau uzstādīto komunikāciju funkcionalitāti. Šajā jautājumā īsti nav tādu faktoru uz kuriem pievērt acis ar domu, ka kaut kad nākotnē gan jau tas tiks sakārtots. Viena nesakārtota lieta noved pie nākamās, kas nozīmē to, ka remontdarbi drīz vien būs jāveic atkal. Kanalizācija ir viena no svarīgākajām komunikācijām, jo rūpējas ne tikai par antisanitāru apstākļu novēršanu mājoklī, bet arī par vides nepiesārņošanu. Ikdienā, mājsaimniecībā, dažādu darbību rezultātā tiek patērēts ļoti daudz ūdens, kas ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot antisanitārus apstākļus un neveidojot nepatīkamas situācijas, kad kanalizācija regulāri aizdambējas gan virtuvē, gan vannas istabā. Kvalitatīvas kanalizācijas sistēmas izbūve ar septiķu montāžu un dažādām bioloģiskām attīrišanas iekārtām. Pilsētās dzīvojošajiem iespējas noteikti būs plašākas, jo ir jau attīstīts komunikāciju tīkls, taču lauku rajonos ar to ir mazliet sarežģītāk.

SEPTIĶIS VAI BIOLOĢISKĀ ATTĪRĪŠANAS IEKĀRTA?
Ir trīs dažādi notekūdeņu novades veidi – pieslēgšanās centrālajai pilsētas kanalizācijai; ja šāda iespēja nav, tad ir opcija ierīko bioloģisko attīrīšanas iekārtu vai arī septiķis. Laba izvēle būs bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kuras darbības rezultāts rada ilgstpējīgu risinājumu. Attīrītais ūdens ir lietojams atkārto, piemēram dārza laistīšanā. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Septiķis ir vienkāršāks risinājums, jo nav vajadzīga elektrības padeve, taču tā ūdens nedrīkst nonākt dabā un ir regulāri jātīra. Atdalīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti, tādēļ pāris reizes gadā jāizmanto asenizācijas pakalpojumi, kas septiķi izsūknē.

KĀDU KANALIZĀCIJAS VARIANTU IESAKA IZMANTOT VASARNĪCĀS?
Ierakt zemē sptiķi var tajās Latvijas apdzīvotajās vietās, kurās ir zems gruntsūdeņu līmenis. Ja jūsu apdzīvotajā vietā ir augsts gruntsūdeņu lielums, tad bioloģiskā attīrīšanas iekārta ir labākais risinājums. Daudzi vēlas zināt, kāda ir atšķirība. Pirms sniedzam atbildi, jāpiemin, ka katram īpašuma un projekta veidam piemērota kanalizācijas sistēma ir jāizplāno laikus. Tātad – septiķiem, visbiežāk, ir divi rezervuāri, kurā notiek filtrācijas process. Pirmajā rezervuārā nonāk notekūdeņi ar visu kanalizācijas saturu, kas nogrimst apakšā, bet ūdens pārte uz otru tvertni. Tādēļ septiķis ir jātīra pašvaldības noteikumos noteiktajā kārtībā, kas parasti ir ne retāk kā vismaz reizi gadā. Ideāls variants vasarnīcām, mājām ar mazu iedzīvotāju skaitu. Septiķis jātīra ne ne retāk kā reizi gadā, jo septiķa saturs ir kaitīgs apkārtējai videi. Savukārt bioloģiskajās attīrīšanas iekārtās dzīvo baktērijas, kas pārtiek no notekūdeņos esošajām organiskajām vielām, tādējādi to attīrot un padarot lietojamu atkārtoti.