Ēkas celtniecība kā arī jumta uzstādīšana

Jumts, kā arī šī jumta konstrukcija ieņem svarīgu vietu mājas celtniecības finanšu skaitīšanā, jo to var to varētu būvēt dažādu un var tikt izvēlētas kopnes kā dizaina elements. Atšķirīgie jumta konstrukcijas veidi atšķiras viens no otra, ietekmējot būvniecības izmaksas, kas var būt , kā arī pretēji, izraisīt šoku. Jumta segums un tā slīpuma lielums ietekmē arī bēniņu iekārtošanas iespējas, kā arī izveido pašas ēkas ārējo izskatu. Bez tam nemaz nedrīkst aizmirst, kad arī jumta un bēniņu  siltināšana spēlē nozīmīgu lomu celtniecības procesa īstenošanā.

Jumta uzstādīšana un tā izvēles dažādība

Mājas jumta segums var būt bitumena lokšņu, metāla, māla dakstiņu, jumts no uzkausētā bitumena, ko pielieto, kad būvē plakano jumtu, kā arī nezazbezta šīfera jumts. Kāds tieši jumta segums būs atbilstošākais vai kāda tieši jumta uzstādīšana ir piemērota tieši Jums, būs atkarīgs no tā, kāda varētu būt jumta konstrukcija . Populārākie jau ir divu slīpumu un viena slīpuma jumti, kur uzstādīšana tiek īstenota, lietojot dakstiņu vai šīferi. Metāla jumti tad ir atbilstošākais izvēles variants dārza mājām. Bieži vien sarežgītie tipi jumta konstrukcijām var tikt piemēroti individuāli piemērotiem risinājumiem, tādā veidā realizējot ļoti interesantus mājas dizainus, šajā gadījumā atbilstošākais jumta segums būtu bitumena viļņotās loksnes, kas arī ir ekonomiskākais izvēles variants.

Jumta uzstādīšana un arī kopnes

Mājokļa celtniecībā diezgan bieži ir izmantotas kopnes vai jumta spāres. Kāds tieši variants ir vislabākais? Jumta spāres jeb spāru sistēma no vienas puses atbalstās uz mauerlatu, taču otrpus uz siju. Priekš tam, lai spāres sistēma spētu izturēt vajadzīgo slodzi, tām jabūt savā starpā savienotām. Palielinātas slodzes gadījumā, tās būs atbalstītas tieši uz statīviem. Savukārt jumta kopnes ir sava veida stingrs rāmis, ko izmanto, kad veido slīpus jumtus. Tās pamata būtība jau ir sadalīt slodzi uz konstrukcijas sienām, kurai jumts tiek pakļauts. Parasti koka kopnes tiek ražotas no augstas kvalitātes kokmateriāliem, dēļiem vai apaļajiem kokmateriāliem. Koka kopnes jau ir lētāks un vienkāršāks variants nekā, piemēram, jumta spāres, tādēļ būvniecībā izvelās tieši kopnes.