Smiltsērkšķis, tā lietošana un receptes

Smiltsērkšķis jeb zeltains krūms – {šis} neparastais koks sasniedz līdz pat četru metru garumu, tā zari ir pilni ar ērkšķiem un lapām ir izstiepta forma. Bet pašas smiltsērkšķu ogas ir krājums ar vitamīniem. Nav noslēpums, ka smiltsērkšķi spēlē lielu lomu veselības stiprināšanā. Smiltsērkšķu produkti ir pielietoti profilaktiskajos pasākumos, lai izvairītos no dažādām infekcijām. Smiltsērkšķu produkti ir līdzekļu sastāvā pret elpceļu slimībām, bez tam ir dažādas šī auga receptes, lai padarīt redzi labāku, vai arī samazināt vecuma pazīmes. Smiltsērkšķi un tā produkti ir plaši zināmi kā ārstnieciskie līdzekļi un uzzināt vairāk par tiem iespējams arī internetā vai ražotāju mājas lapā.

Smiltsērkšķu augļi

Smiltsērkšķu ogas lieto vairāku produktu izgatavošanai, piemēram, kā smiltsērkšķu sula vai eļļa. Interesanti ir tas, ka, lai saražot 1 L smiltsērkšķu eļļas, nepieciešams pie diviem simtiem kilogramiem ogu, tas izskaidro cenu šai produkcijai. Arī pašas smiltsērkšķu ogas izmanto ļoti daudz, bet, lai saglabāt smiltsērkšķi ziemai, tā ogas var tikt sasaldētas un uzglabātas ledusskapī un smiltsērkšķu ogas saglabās savas ārstnieciskās īpašības. Ogas pielieto, lai izvairītos no infarkta, stimulēt sirds darbību, lai samazināt holesterīna daudzumu, ka arī imunitātei. Ja ir klepus, ārsti iesaka ēst smiltsērkšķu ogas ar medu.

Smiltsērkšķi ikdienā

No svaigām smiltsērkšķu ogām taisa biezeni, sulas un kompotus. Šos augļus var kaltēt, saldēt un ar cukuru konservēt. Priekš daiļā dzimuma smiltsērkšķi sniedz ļoti lielu nozīmi. Piemēram, ginekoloģisko slimību ārstēšanā tiek izrakstīta smiltsērkšķu eļļa, svecītes vai zāles, kur sastāvā ir smiltsērkšķu ekstrakts. Pie tam smiltsērkšķu eļļu lieto arī kosmetoloģijā, kur cena ir atbilstoša. Stiprajam dzimumam iesaka lietot uzturā smiltsērkšķus īpaši pēc četrdesmit gadiem, lai izbēgtu no problēmām ar potenci. Tos varat ēst jebkurā formā – svaigus vai žāvētus, sautēt smiltsērkšķi, dzert sulas dzērienus. Acīmredzamas ir arī smiltsērkšķu labums priekš grūtniecēm. Smiltsērkšķis stiprina veselības stāvokli, cīnās ar infekcijām un vīrusiem. Sastāvā ir daudz folskābes, kas ir nozīmīgi bērna attīstībai. Palīdz paātrināt ādas atjaunošanos un pasargā grūtnieci no stresa, jo sastāvā ir tik vajadzīgais B6 vitamīns kopā ar Mg. Ar smiltsērkšķi tiek uzlabots dzelzs līmenis. Neskatoties uz to, ka smiltsērkšķis var būt neapstrīdams ārstniecisks līdzeklis, tam ir kontrindikācijas, kas nozīmē, ka grūtniecības laikā smiltsērkšķi var nozīmēt var tikai ārsts. Smiltsērkšķi izmanto arī mazuļu slimību ārstēšanai. Taču katru reizi jāpārbauda, ka ārstēšana nedarīs pāri, pārbaudot ārstnieciskā auga panesību.

Uzticams smiltsērkšķu ražotājs

Latvijā ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu saimniecību, protams, ne mazāk ir arī to, kas taisa no tiem vairākus produktus. Mūsdienu tirgus ir pārpilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un savādāku cenu diapazonu. Nav brīnums, ka parādās jautājums, kā gan atrast īsto. Bez šaubām, šeit nedarbojas arguments – jo lētāk, jo labāk. Tika vajag padomāt, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien litra eļļas sagatavošanai – ap divsimt kilogramu. Tas ir ļoti daudz. Izvēloties savu smiltsērkšķu produkcijas ražotāju, vēlams to papētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.